SubconTurkey

Hoşgeldiniz
subconturkey.com

Favorilerime Ekle

yan sanayi

Bugün :   8 Şubat 2012, Çarşamba

Agustos 2008 Sayısı

Yıl : 5 | Sayı : 52

     Anasayfa
     Hakkımızda
     Künye
     Abone Formu
     Arşiv
     İletişim

http://www.turkeyautosummit.com




Dergimizin sayfalarına
taranmış şekilde ulaşmak için tıklayın  


 

Haberdar olmak için
üye olunuz

İsim
E-Posta

Sektör Seçiniz


 

 





























 

Ali Rıza Büyükuslu
arbuyukuslu@yahoo.com.tr


AB Yolculuğunda


İstanbula Tutunmak


Türkiye nin küresel dünya ile bütünleşme projelerinden biri olan Avrupa Birliği üyeliği içeriden ve dışarıdan kaynaklanan nedenlerle durağan bir sürece girmiştir.

Oysa ki katılma müzakerelerinin bir an evvel yürütülmesi ve tam üyelik için mesafe alınması gereken tarih olan 2013 yılına fazla bir süre kalmamıştır.AB entegrasyon sürecinin dışına itilmiş , demokratik ve laik cumhuriyetin kazanımlarından uzaklaşarak  içine kapanmak ve daha da vahimi anti demokratik rejimlerle yönetilen ülkeler ile işbirliği yapmak zorunda bırakılacak bir Türkiye nin sadece kendi için değil aynı zamanda Avrupa içinde çok ciddi sorunların başlangıcı olacağını unutmamak gerekir.

Avrupasız bir Türkiye nin yada Türkiyesiz bir Avrupa nın sadece ekonomik açıdan değil aynı biçimde siyasi, stratejik, jeopolitik, güvenlik gibi sonuçları ile dünya barışı ve küresel sermayenin hedefleri boyutuyla istenmeyen bir durum yaratacağı ortadadır.

Bu bağlamda en iyi örnek 2010 yılında Avrupa başkenti payesi ile ödüllendirilerek Avrupa kenti statüsü perçinleşecek olan ve AB tarafından bizden biri muamelesi yapılan İstanbuldur. Batı ile daha fazla entegre olmuş ve bugün Londra, Paris, Roma, Sydeney, NewYork,Tokyo,Berlin,Barselona gibi küresel kentler arasına gimiş İstanbul kent markasının ruhunun ve  imajının Türkiye ye bütünsel anlamda yansıtılması gerekir.

Dünyadaki İstanbul algılaması ile Anadoludaki muhafazakarlaşma trendinin ve  geleneksel hoşgörü kültürünün İstanbuldaki kent yaşamına dönüştürülmesi bir proje olarak ortaya konabilirse  Türkiye nin tüm illeri ve şehirleri küreselleşen kentlerin markalaşma gerçeğinden nasibini alarak,  uluslararası  sermaye akışı ve kültür bütünleşmesine paralel sağlanacak gelişim ile geleceğin yatırım, girişim, istihdam, hizmet, ihracat, finans, sanayi, teknoloji, bilim, spor, turizm, beyin göçü, ve nihayet uluslararası rekabet ortamında her bölge veya farklı yerleşkeler bizde varız diyebilirler.

Bilindiği üzere İstanbul 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak.Bu gelişme sadece İstanbul için değil tüm Türkiye için bir fırsattır.Hangi ülke olursa olsun bir ülkenin “global kenti” o ülkenin   imajının oluşmasında en etkili rolü oynuyor. Ülkenin genel imajı ile ekonomik ve kültürel çekim merkezi olabilmesinin ölçüsünü yada  kriterlerini belirliyor. Kültür başkentlerinin göstereceği performans ve örnek çalışmalar ilerledikçe diğer kentlerde yaşayanlarda yaşam standartlarının yükselmesi için taleplerini ortaya koymak suretiyle 21.yüzyılın insanlığa sunduğu yenilikler , yaratıcı ve insanlığa hizmet eden dinamizminden faydalanmak istemektedirler. Böylece kentlerin farklı farklı simgeler , renkler ve karakterler ile kimliklerini ortaya koyarak kendi özelliklerini, geleneksel yaşam tarzalrını ve yerel kültürü dünya kültürü ile örtüştürerek yerelden küresele ,küreselden yerele doğru bir etkileşim ile yeni doğal konum, mimari, estetik görüntü,alışveriş merkezleri, sosyal taleplerin giderildiği mekanlar , spor alanları, çevreyi koruma çalışmaları, iklim ve güzel kent kavramları ile günlük yaşamın kalitesini belirleyen altyapı, konut, okul, hastane, toplu taşıma, trafik , park alanları, temiz kent , temiz hava, ve su gibi kent sanatları yada kent ürünleri olarak tanımlayacağımız küresel kent leri ve yaşam tarzından  başta İstanbul olmak üzere tüm Anadolu  payını alabilir.

Dolayısıyla , 2010 yılı ve sonrasında İstanbul ile başlayacak küresel kentlerle ilgili açılımın  sadece kültürel bir kent olma markalaşma yada yeni bir simgeleşme çabalarından öte Avrupa ve Dünya  ile bütünleşmiş modern Türkiye nin varolan mücadelesinin bir parçası ve aynı zamanda İstanbul ve diğer lokasyonları ile Türkiye nin Dünya ekonomik, sosyal ve kültür alanlarında yer alma çalışmalarının bir ürünü olarak kabul etmek gerekir.

AB yolculuğunda İstanbul a tutunmak aynı zamanda mutluluğa, güzele, iyiye, doğruya,dostluğa , huzura ve yaşama dair herşeye  bir özlem ifade ediyor. Ne güzel söylemiş şair, İstanbul şiirinde;

Salkım salkım tan yelleri estiğinde
Mavi patiskaları yırtan gemilerinle
Uzaktan seni düşünürüm İstanbul
Binbir direkli Halicinde akşam

Adalarında bahar
Süleymaniyende güneş
Hey sen güzelsin kavgamızın şehri
Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde

Bakışlarımda akşam karanlığın
Kulaklarımda sesin İstanbul
Ve İstanbul
Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde

Boşuna çekilmedi bunca acılar İstanbul
Bekle bizi
Büyük ve sakin Süleymaniyenle bekle
Parklarınla köprülerinle kulelerinle meydanlarınla

2010 yılı Avrupa kültür başkenti İstanbul ve sonrası aydınlık ve modern Türkiye yi özlemle bekliyoruz...

 

  İlgili Haberler

 

Küresel Krizde Büyüyen Otomotiv Sektörümüz
2011 Sac Piyasaları -III-
İhracatta Yeni Pazarlara Ulaşmak için-Turkish Automotive Suppliers Magazine
Otomotiv İmalatçılarına Yeni İhracat Kapıları Açıldı
HOME APPLIANCES SUPPLIERS MAGAZINE-in Üçüncü sayısı hazırlanıyor

  İlgili Yazılar

 

Bu Gücü Kullanın
Sanayinin Hayalleri
İkibinoniki-ye Bir Kala
Risk Çemberi
Çok Az Kaldı
 

http://www.hannovermesse.de/en/promo?xvn4x

http://maktekfuari.com








































SEKTÖREL
Tanıtım Grubu
Rek. ve Tic. Ltd. Şti.

  Bahçeşehir 2.Kısım Mah.(Boğazköy)
  4.Cadde,Mavi Kardelen Sitesi, A-Blok No:1/2 Daire:2
  BAHÇEŞEHİR-BAŞAKŞEHİR-İSTANBUL
  Tel:0212 607 28 22- 5 Hat
 
E-posta : subcon@sektorel.com

SUBCONTURKEY Yan Sanayi Ürünleri Gazetesi
www.sektorel.com | www.subconturkey.com | subcon@subconturkey.com
yan sanayi