SubconTurkey

Hoşgeldiniz
subconturkey.com

Favorilerime Ekle

yan sanayi

Bugün :   18 Mayıs 2012, Cuma

Agustos 2008 Sayısı

Yıl : 5 | Sayı : 52

     Anasayfa
     Hakkımızda
     Künye
     Abone Formu
     Arşiv
     İletişim

http://www.ankiros.com


http://maktekfuari.com




Dergimizin sayfalarına
taranmış şekilde ulaşmak için tıklayın  


 

Haberdar olmak için
üye olunuz

İsim
E-Posta

Sektör Seçiniz


 

 



























 

Hakan Ömer Gider
info@hakanomergider.com


Çağrışım yaptırıcılar ile satış


Merhaba,

Sarı lacivert renkleri, ülkesine has meşhur köftesiyle tanınan ev mobilya ve eşyaları satan o yerde satış görevlilerinin yaptığı bir davranış ilgimi çekti ve bu yazının konusu olan çağrışımlı satış ortaya çıktı.

Çağrışım TDK’da iki anlam taşıyor. Bunlardan biri; “Bir düşünce, görüntü vb.nin bir başkasını hatırlatması”. Diğeri ise; “Davranışlar, düşünceler ve kavramlar arasında yer ve zaman birliğinin etkisiyle kurulan bağlantılar sonucu, bilinç alanına bunlardan birisi girdiğinde ötekini de bilince çekmesi olayı, tedai…”

Çağrışımla satışta birinci anlamı kullanmak yeterli olacaktır.

Buna göre tanımımız: “Satış esnasında kullanılan bir fikir, düşünce ya da objenin satışı hatırlatması.” Girişte bahsettiğim mağazadaki satış görevlileri kapıdan girenlere onlara satışı hatırlatacak poşetler veriyorlardı. Aslında bu büyük ve sarı poşetler mağazanın her yanında fazlasıyla vardı. Alışveriş sırasında istediğiniz her yerde bu poşetleri bulabilirsiniz. Ama anladığım kadarıyla mağaza yönetimi müşteriye burasının bir alışveriş yerini hatırlatmasının doğru olacağını düşünmüş ki böyle bir hatırlatıcı kullanmış.

Neler çağrışımcıdır ve nasıl kullanılır?
1. Koku: Herhalde koku kadar çağrışımı hızlandıracak bir şey yoktur. Kuruyemişçi, köfteci, kestaneci ve kokoreççi bunun farkında olduğundan, her türlü yöntemle bu satın alma çağrışımını yaptırır. Kuruyemişçinin leblebiyi kavururken bir parça yakması, köftecinin kokuyu arttırmak için ızgaranın bir yanında kuyruk yağını pişirmesi herhalde tesadüfi değildir.
2. Ses: Diğer bir çağrışım ses ile yapılanlar. Pazarda “koş vatandaş” bağrışları, kestaneci ve mısırcının maşa ile yaptığı gösteriler ile meşhur Kahramanmaraş dondurmacısının çan ve uzun dondurma kaşığı ile yaptığı hareketlerde ses çağrışımlarına örnektir.
3. Materyel ya da obje: ile çağrışım dediğimizde, alış veriş poşetlerinin, insertlerin kapıdan girenlere verilmesi, vb. tüm hareketler buna örnek olabilir. 
4. Tattırma: Son çağrışım konusu ise tattırmak ile yapılandır. Tattırma testleri, yeni çıkan bir ürünün denenmesi için sunulması da bunlara örnek verilebilir. Peynir, zeytin vb. şarküteri ürünleri alırken tezgahtarın bir parçasını kesip size tattırması. Bir kuruyemişçinin taze mi diye sorduğunuz ürünlerden size ikram etmesi vb.
5. Diğer çağrışımcı örnekleri: Ben size bir de fark etmeden bize sunulan çağrışımcıları hatırlatmak istiyorum. Bir cafede oturduğumuzda garsonun gelir gelmez masamıza bıraktığı menü bir çağrışımcı olabilir mi?,

Peki siz işinizde çağrışımcıları nasıl kullanacaksınız? Konut, otomobil, makine, sigorta, eğitim, vb. şeyleri satarken hangi çağrışımcıları kullanabiliriz.? Bunları biraz da siz düşünün benimle paylaşın. Gelecek haftalarda tekrar konuşalım.

Bana her konuda yazabilirsiniz. Belki de bundan sonraki yazının konusu sizin istediğiniz bir konu olabilir . Tek yapmanız e-mail atmanız. İnanmayacaksınız ama hepsini cevaplıyorum.

Unutmayın, “Satış Kumar Değildir !”
Profesyonel Destek Gerekir

 

  İlgili Haberler

 

175.000inci Ford Cargo kamyon, Eskişehirde Törenle Hattan İndirildi
175.000inci Ford Cargo kamyon, Eskişehirde Törenle Hattan İndirildi
Sürekodan Çevreye Yatırıma Devam: Güvenle İleri
Ünveren CRM Sistemle Kullanıcıya Etkin Çözümler Sunacak
Can Çağdaş, Fayda Üretmeye Devam Ediyor

  İlgili Yazılar

 

Geleceğe Umutla Bakın!
İnsan Merkezli Bir Dünyaya Doğru
İyi Satışçı mı Yoksa İyi Proje mi Daha İyi Satar?
Hizmet Verdiklerimiz, Ürün mü? Yoksa Müşteri mi?
Kriz Ürünü ya da Hizmeti
 

http://www.commercial-vehicles-turkey.com/?referer=Subcon

http://www.cnrsubconist.com/content/tr_index.asp








































SEKTÖREL
Tanıtım Grubu
Rek. ve Tic. Ltd. Şti.

  Bahçeşehir 2.Kısım Mah.(Boğazköy)
  4.Cadde,Mavi Kardelen Sitesi, A-Blok No:1/2 Daire:2
  BAHÇEŞEHİR-BAŞAKŞEHİR-İSTANBUL
  Tel:0212 607 28 22- 5 Hat
 
E-posta : subcon@sektorel.com

SUBCONTURKEY Yan Sanayi Ürünleri Gazetesi
www.sektorel.com | www.subconturkey.com | subcon@subconturkey.com
yan sanayi