KOBİlerin sistem belgelendirmeye yönelik taleplerini karşılayabilmek için, KOSGEB Destekleri Yönetmeliğinin Kalite Geliştirme Desteklerine ilişkin dördüncü bölümüne, Sistem Belgelendirme Desteği ilave edilmiştir. Bu kapsamda işletmelerin; TS-EN-ISO 9001, TS-EN-ISO 14001, TS 18001, TS-EN-ISO 22000, TS-ISO/IEC 27001, TS-EN-ISO 13485 ve benzeri sistem belgelendirme çalışmaları neticesinde TSEden alacakları sitem belgesi karşılığında her bir belge türü için 2.500 YTL olmak üzere toplam 10.000 YTL geri ödemesiz destek verilebilecektir.
Türk Standartları Enstitüsü ile KOSGEB arasında imzalanan İşbirliği Protokolüne istinaden, ülkemiz sanayisine daha uygun koşullarda hizmet verebilmek ve KOBİlerimizin uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması amaçları ile TSEden Eğitim ve Belgelendirme hizmetleri almak için müracaat edecek olan KOBİ düzeyindeki kuruluşlara Eğitim ve Belgelendirme hizmetlerinde mevcut belge bedellerinden %25 indirim yapılacaktır.
KOSGEBin konu hakkında yürürlükte olan yönetmeliği;
14.4.3- Sistem Belgelendirme DesteÄŸi
Başvuru, Değerlendirme, Onay ve Destek ödemelerine ilişkin işlemler, Genel Sözleşme ve Destek Sözleş-mesinin imzalanmasından sonra bu destekle ilgili hükümler çevçevesinde yapılacak olup, desteğe ilişkin özel hususlar ve açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
a) Yararlanıcıya, TS-ISO 9000, TS-ISO 14000, TS-ISO 22000, TS EN ISO/IEC 17020, TS EN ISO/IEC 17025 ve benzeri sistem belgelendirme çalışmaları neticesinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türk Akreditasyon Kurumundan (TÜRKAK) alacakları sistem belgesi/belgeleri karşılığında bu destek verilir.
b) KOSGEB tarafından GİGPSYH veya SYH Planları onaylanmış yararlanıcıların, genel sözleşmelerinde yer alan sistem belgelendirme desteği talepleri doğrultusunda yapacakları başvurulardan, Uygulama Birimi tarafından uygun görülenler için verilir.
c) Yararlanıcı, TSEye belgelendirmeye ilişkin başvuruda bulunmuş ise; TSEden Sistem Belgelendirme Desteğine konu belgenin olmadığına dair bir yazının alınması suretiyle destek başvurusunda bulunabilir.
d) Uygulama Birimi tarafından uygun görülmesi halinde Destek Sözleşmesi yapılır.
e) Bu aşamadan sonra yararlanıcı, TSE/TÜRKAKa belge başvurusunda bulunur ve sistem belgesini alır.
f) Yararlanıcı, TSE/TÜRKAKdan aldığı sistem belgesi ve ödemeye esas diğer belgelerle birlikte Destek Ödeme Talep Formu ekinde Uygulama Birimine teslim eder.
g) Uygulama Biriminin belgeleri incelemesi ve ödeme olurunu müteakip destek ödemesi KOSGEB tarafından yararlanıcıya yapılır.