1980 li yıllarda Tarsus ta Hasan Şemsi–Yunus Şemsi kardeşler tarafından kurulan Berdan Makina Cıvata Somun ve Yedek Parça Sanayi Ltd. Şti. 4000 m2 si kapalı toplam 11.000 m2 lik tesislerinde üretim yapmaktadır. 10 u makina, endüstri, metalurji mühendisi olmak üzere 18 i üniversite mezunu toplam 100 e yakın yetişkin teknik elemana sahiptir. TSE, DIN ASA ve ISO Normlarına göre çoğunlukla 8.8–10.9 ve 12.9 gibi yüksek mukavemetli cıvata, somun ve saplamalar üretmekte, isteğe göre bunları sıcak daldırma galvaniz, elektro galvaniz, dakromet ve benzeri kaplamalarla kaplayabilmektedir.
Berdan Cıvata yüksek mukavemetli cıvata, somun, saplama ve benzeri bağlantı elemanları için TSE Kalite Belgeleri yanında ISO 9001 Kalite Güvence Sistem Belgesine de sahiptir. Makina, enerji, inşaat ve kimya sektörleri için inç veya metrik sistemlerde standart veya özel bağlantı elemanlarının somunlarını da 8-10 ve 12 kalitelerde üretmekte ve onları ISO EN 3.1(B) Sertifikası beraberinde sevk etmektedir.
CE ve ISO 16949 Belge çalışmalarına da başlayan Berdan Cıvata kaliteye verdiği önem nedeniyle oldukça zengin test ve kontrol laboratuarına sahiptir.
Doğalgaz basınç düşürme istasyonlarında, vana ve basınçlı kap kazan üretimlerinde ve boru hatlarında sıkça kullanılan ASTM A 193 GrB7 (B8) kalite tam dişli çift somunlu Flanş Saplamalarını üreten Berdan Cıvata inşaat sektöründe bilhassa Çelik Yapılarda kullanılan Çekiç Başlı Ankeraj cıvatalarında DIN 529 a uygun “J“ Ankerajlarda, iki ucu dişli Ankerajlarda, DIN 6914 ve DIN 6915 gibi yüksek mukavemetli 10.9 kalite cıvata ve somun üretiminde aranan firmalardan biri olmuştur.
Berdan Cıvata, Türkiye nin en büyük otomatik sıcak somun presine sahip
Türkiye nin en büyük otomatik sıcak somun presine sahip olan Berdan Cıvata M33 (1_”) çaplarda otomatik sıcak somun üretebilmekte, frezelemek suretiyle M33 ten büyük istenen her ölçüde somun üretimi yapılabilmektedir. 18 metre boyda 50 mm çapta Gergi Çubukları yanında her biri 260 kg gelen M 100x4200 büyüklüklerde “J“ ankerajları da üretebilmektedir.
Yurtiçi fuarlara olduğu kadar yurtdışı fuarlara da katılan Berdan Cıvata üretimin % 25 kadarını sanayileşmiş Avrupa ülkelerine ihraç etmekte, 2010 yılı sonuna kadar üretimin % 50 kadarını ihraç etmeyi hedeflemiş bulunmaktadır. Yurtiçinden ve yurtdışından gelen talepleri karşılayabilmek üzere tezgah yatırımı yapmaya devam etmekte olan Berdan Cıvata yeni yatırımlara hazırlık olmak üzere yine Mersin Tarsus OSB de 12.000 m2 lik yeni bir arsa almış bulunmaktadır.
Bağlantı elemanları sektörü olarak en büyük sorunları kaliteli hammadde temininde yaşadıklarını belirten Genel Müdür Hasan Şemsi ikinci büyük sorunlarının haksız rekabet yapan düşük kaliteli düşük fiyatlı Uzakdoğu ürünleri ile merdiven altı ürünler olduğunu belirtti. 2006 yılında gümrüklerden TSE denetimlerinin kaldırılması ile piyasalarımızın adeta Uzakdoğu ürünlerinin istilasına maruz kaldığını, bu ürünleri kullananların ürünleri alırken satıcıdan mutlaka ISO EN 3.1(B) sertifikası istemelerini, sertifika yoksa ürünleri mutlaka test ettirmeleri gerektiğinin önemle altını çizdi.