SUBCONTURKEY: Firmanız ve ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Feti Çiçek: Firmamız 1958 yılında Süleyman Ezim tarafından otomotiv fren, gaz ve debriyaj yayları imalatıyla kurulmuş olup 1975 yılından itibaren ülkemizde sanayi sektörünün gelişmesi paralelinde sıcak sarımlı yay imalatına başlanmıştır. 1988 yılında Süleyman Ezim in vefatıyla çocukları tarafından Abdullah EZİM önderliğinde firma şirket konseptine dönüştürülmüş, 1988 -1998 yılları arasında kendi imkan ve çabaları ile modernizasyon ve teknolojik yatırımlara öncelik verilmiştir. 1998 yılından sonra Almanya dan yapılan Komple Tesis ithalatı ile sıcak sarımlı helezon baskı, çekme, volud ve disk yay üretiminde ülkemizin önde gelen kuruluşları arasında yer almaktadır.
SUBCONTURKEY: Hangi sektörlere yönelik olarak çalışıyorsunuz?
Feti Çiçek: Ana sektör olarak demiryolu araçlarının ihtiyacının (lokomotif, yolcu ve yük vagonları) yanında otomotiv yan sanayi, taşkırma ve eleme tesisleri, madencilik ve demir çelik makinaları, tarım alet ve araçları, tekstil ve müşteriye özel üretimler yaptığımız için hemen hemen her sektöre hizmet etmekteyiz. Üretimlerimiz soğuk sarım ve sıcak sarım olarak iki gruba ayrılmaktadır.
SUBCONTURKEY: Kalite politikanız konusunda ne gibi faaliyetler yürütüyorsunuz?
Feti Çiçek: 2003 yılı sonunda başladığımız kalite yönetimi çalışmalarımız 2004 Temmuz ayında TUV Thuringen tarafından denet-lenerek ISO 9001/2000 Kalite Yönetimi Belgesi işletmemize akredite edilmiştir. 2007 yılında yapılan ana denetim ile süremiz 2010 yılına kadar uzatılmıştır.
SUBCONTURKEY: İhracat faaliyetleriniz var mı? Varsa hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?
Feti Çiçek: 2000 yılında başlayan ihracatımız Almanya, İngiltere, U.S.A., Slovakya, Kuzey İrlanda, Yunanistan, Pakistan, Suriye, Çek Cumhuriyeti ülkeleriyle olmaktadır.
SUBCONTURKEY: 2007 yılı hedef ve beklentileriniz karşılandı mı? Değerlendirir misiniz?
Feti Çiçek: 2007 yılı için hedeflediğimiz yatırımlar özellikle otomotiv yan sanayi alanında gerçekleştirilmiş ve herhangi bir sapma gerçekleşmemiştir. 2008 yılı içerisinde yapılan yatırımın devreye alınma süreci yaşanacaktır.
SUBCONTURKEY: Sektörünüzde yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu konuda ne gibi düzenlemelerin yapılmasını bekliyorsunuz?
Feti Çiçek: 2004 yılı sonunda başlayan çelik zammının etkisi hala sürmekte olup özellikle 2008 yılı başında beklenen olağanüstü enerji fiyat artışları haliyle finasman ve ihracata yönelik ürünlerde rekabet olumsuz yönde etkileyecektir. Hemen hemen her sektörde olduğu gibi firmamızında içinde bulunduğu Çin ürünleri ile ilgili bir koruyucu önlem oluşmasını beklemekteyiz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde Hükümetler bir takım yollar ile ülkesinin sanayisine destek vermektedir. Çin de üretim konusunda had safhada yaşanan bu üretim desteği genel üretim politikaları neticesinde dünyamızın en ucuz üreticisi haline gelmiş bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinde ise devlet destekli iş federasyonları ile önce ülke içindeki iş üreticilerinin kapasitelerini doldurmak yöntemi ile dışarıdan ürün girişine engel olma yollarını yaratarak iç piyasalarında koruyucu önlem almışlardır. Ülkemizde de Meslek ve Ticaret Odalarının güçlerinin artırılarak üretim ve kapasite konularında ülke korumacılığının artırılması yönünde çalışmalar yapılmasını beklemek ve ülke üreticilerinin bu konu hakkında aktif roller oynamasını devlet tarafından da desteklerin oluşturulmasını beklemekteyiz.