SubconTurkey

HoÅŸgeldiniz
subconturkey.com

Favorilerime Ekle

yan sanayi

Bugün :   23 Mayıs 2012, ÇarÅŸamba

Aralik 2009 Sayısı

Yıl : 7 | Sayı : 68

     Anasayfa
     Hakkımızda
     Künye
     Abone Formu
     ArÅŸiv
     İletiÅŸim

http://www.ankiros.com


http://maktekfuari.com




Dergimizin sayfalarına
taranmış ÅŸekilde ulaÅŸmak için tıklayın  


 

Haberdar olmak için
üye olunuz

İsim
E-Posta

Sektör Seçiniz


 

 



























 

OKIDA, beyaz eÅŸya elektroniÄŸinde uzman kuruluÅŸ

Okida Genel Müdürü Gürol Oktuğ 2009 yılında %20 büyüdüklerini söyledi ve şu bilgileri verdi.

SUBCONTURKEY: Öncelikle sizi tanıyabilirmiyiz, Gürol Oktuğ kimdir?

Gürol Oktuğ: 1959 yılında Almanyada dünyaya gelmişim. Ancak tüm tahsil hayatım Türkiyede geçti, sırasıyla İstanbul Erkek Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliğini bitirdim ve aynı üniversitede Bilgisayar Mühendisliği masterı yaptım. 1987 senesinde halen genel müdürlüğünü yaptığım OKIDA firmasıyla, 1990 senesinde de 2 çocuğumun annesi Sema Hanım ile evlendim.

SUBCONTURKEY:  Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Gürol Oktuğ: OKIDA 1987 doğumlu 22 yaşında bir firma. Seslendirme sistemleri, güvenlik sistemleri imalatı ile geçen ilk dönemlerden sonra otomotiv ve beyaz eşya elektroniği konularına yoğunlaştık, son 5 yıldır ise üretimimizin neredeyse tamamı beyaz eşya elektroniği üzerine.

SUBCONTURKEY: Beyaz eşya sektörüne verdiğiniz ürünler hakkında detaylandırma yapar mısınız?

Gürol Oktuğ: Daha çok pişirme grubu diye tabir edilen ocak, fırın, davlumbaz ürünleri için elektronik devreler üretiyoruz. Ürünlerimizin tasarımları tamamen bize ait, fason üretim

yapmıyoruz. Fırın saatlerinden başlayıp, cam üstü dokunmatik fırın ve davlumbaz kumandalarına uzanan 300ün üzerinde faal ürünümüz var. Bir kısmı TUBİTAK destekli birçok proje Ar-Gemiz bünyesinde yürütülmekte. Firmamızda müşteri istekleri doğrultusunda özel ürün geliştirme faaliyetleri de yapıyoruz.

2009 başında yeni fabrika binamıza taşındık

SUBCONTURKEY: Fabrika alanı ,makina parkı ve çalışan sayısı hakkında bilgi verir misiniz?

Gürol OktuÄŸ: 2009 senesinde bir düşümüzü gerçekleÅŸtirdik ve tüm altyapısı ile kendi tasarlayıp yaptırdığımız yeni fabrika binamıza taşındık. Åžu anda iklimlendirmesi, ESD zemin kaplamaları ve projelendirilmesi ile  kusursuz denebilecek 4000 metrekare büyüklüğünde bir tesisimiz var. 2 tam otomatik SMT üretim bandı, 2 adet yarı otomatik TH dizgi bandı, 4 adet son montaj ve test bandı  faal.  10 mühendis ve teknisyen ile beraber toplam 45 personelimiz mevcut. 

SUBCONTURKEY: Kalite sistem belgesi olarak hangi belgeleriniz mevcut?

Gürol OktuÄŸ: ISO 9001-2008 kalite belgesine sahibiz ve uygulayıcısıyız.  Ayrıca birçok ürünümüz, ilgili Avrupa normları doÄŸrultusunda Kema Keur ve ENEC belgelerine sahiptir. Amerika pazarı için geliÅŸtirilen ürünlerimizde ise UL sertifikasyonu bulunmaktadır.

SUBCONTURKEY: Üretimizin iç pazar- ihracat oranı nedir? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Gürol Oktuğ: Ürünlerimizin %20 si doğrudan, %50 si ise dolaylı olarak ihraç edilmektedir. Başta İtalya ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine doğrudan ihracat yapıyoruz. Ürünlerimizin kullanıldığı beyaz eşyalar ise Avrupanın yanı sıra Kuzey Amerika, Avustralya, Afrika, Güney Amerika kıtalarına ihraç edilmekte.

SUBCONTURKEY: Müşterilerinizin sizi tercih etme nedenleri nelerdir?

Gürol OktuÄŸ: Biz müşterilerimizi iÅŸ ortaklarımız olarak görüyoruz, sanırım en büyük neden bu. İş iliÅŸkimiz baÅŸladıktan sonra ortaklık yapısı da geliÅŸiyor ve bu sebepledir ki ÅŸimdiye kadar hiç müşteri kaybetmedik.  Ayrıca firmamızda çalışan insanların firmayı sahiplenmiÅŸ kiÅŸiler olmaları da müşterilerimizin gözünden kaçmayan olumlu bir puan oluyor.  Özetle çok iyi bir ekip olduÄŸumuzu söyleyebilirim.
 
SUBCONTURKEY: 2009 yılı için bir değerlendirme yaparsanız hedeflerinize ulaştınız mı? Yaşanan global kriz firmanızı nasıl etkiledi? Krize karşı ne gibi önlemler aldınız?

Gürol Oktuğ: Şaşırtıcı gelecek ama evet. %20 büyüme hedefimiz vardı ve bunu başardık, ancak öngördüğümüzden çok daha fazla çaba sarfederek.

Firmamız yaÅŸamı boyunca birçok kriz döneminden  geçti. Genellikle kriz dönemlerinde 2 temel sorunla boÄŸuÅŸmak zorunda kalırsınız, ilki  finans kaynaklarının ikincisi ise  talebin daralması. İlk sorun ile ilgili olarak, dış finans ile öz sermaye oranınızı her dönemde, özellikle güneÅŸli günlerde korumayı baÅŸarabilirseniz , belki basamakları teker teker çıkıyorsunuz ama tökezlemiyorsunuz. Talebin daralmasını ise ürünlerinizi çeÅŸitleyerek ve müşteri portföyünüzü geliÅŸtirerek aÅŸmanız mümkün. Ürün tasarlayıp geliÅŸtiren bir firma için bu çok da zor deÄŸil.

SUBCONTURKEY: İş yaptığınız sektörlerde (özellikle beyaz eşya) hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz, bu sorunları nasıl aşıyorsunuz?

Gürol OktuÄŸ: Finansal boyutta bakacak olursak, satış ödeme vadelerinin, tedarik ve üretim aÅŸamasında kullanabildiÄŸimizden çok daha uzun olması en büyük sorunumuz. Bu da daha yüksek oranda harici finans desteÄŸi almanıza yol açıyor  ve maliyetlerinize negatif etki yapıyor. Teknik açıdan baktığımızda, kendi tasarımlarını üreten bir firma olarak, sektörün yenilikleri  zor kabullenen biraz tutucu bir yapıya sahip olduÄŸu gözlemimi  iletebilirim. Bu sorunları müşterilerimizle paylaÅŸarak etkilerini en aza indirgemeye çalışıyoruz.

 

  İlgili Haberler

 

Ünver Group, Yılda 3,5 Milyon Adet Hortum Üretiyor
Tunaoğlu Otomotiv, Knorr Bremse Firmasının 2011 Yılı En Başarılı Sac Parça Tedarikçisi Oldu
Dünya Liderliğine Hazırlanan Aktaş Holding Dünyada Bir İlk e İmza Attı: Aktaş Newtone
OTSA, Yeni Fabrika Binasında Otomotiv Sanayi İçin Üretime Devam Ediyor
Ödüllü İhracatçılara Cem Yılmaz Dopingi

  İlgili Yazılar

 

Yurtdışından Talep Var
Hiç Kapıldık mı O Hisse, Gitmek İstersin Ya Da Kalmak
2012-de Ne Olacak
Bağlantı Elemanlarının Cirosu 5 Milyar Dolar!
İkibinoniki-ye Bir Kala
 

http://www.commercial-vehicles-turkey.com/?referer=Subcon

http://www.cnrsubconist.com/content/tr_index.asp








































SEKTÖREL
Tanıtım Grubu
Rek. ve Tic. Ltd. Åžti.

  BahçeÅŸehir 2.Kısım Mah.(BoÄŸazköy)
  4.Cadde,Mavi Kardelen Sitesi, A-Blok No:1/2 Daire:2
  BAHÇEÅžEHİR-BAÅžAKÅžEHİR-İSTANBUL
  Tel:0212 607 28 22- 5 Hat
 
E-posta : subcon@sektorel.com

SUBCONTURKEY Yan Sanayi Ürünleri Gazetesi
www.sektorel.com | www.subconturkey.com | subcon@subconturkey.com
yan sanayi