Okida Genel Müdürü Gürol Oktuğ 2009 yılında %20 büyüdüklerini söyledi ve şu bilgileri verdi.
SUBCONTURKEY: Öncelikle sizi tanıyabilirmiyiz, Gürol Oktuğ kimdir?
Gürol Oktuğ: 1959 yılında Almanyada dünyaya gelmişim. Ancak tüm tahsil hayatım Türkiyede geçti, sırasıyla İstanbul Erkek Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliğini bitirdim ve aynı üniversitede Bilgisayar Mühendisliği masterı yaptım. 1987 senesinde halen genel müdürlüğünü yaptığım OKIDA firmasıyla, 1990 senesinde de 2 çocuğumun annesi Sema Hanım ile evlendim.
SUBCONTURKEY: Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?
Gürol Oktuğ: OKIDA 1987 doğumlu 22 yaşında bir firma. Seslendirme sistemleri, güvenlik sistemleri imalatı ile geçen ilk dönemlerden sonra otomotiv ve beyaz eşya elektroniği konularına yoğunlaştık, son 5 yıldır ise üretimimizin neredeyse tamamı beyaz eşya elektroniği üzerine.
SUBCONTURKEY: Beyaz eşya sektörüne verdiğiniz ürünler hakkında detaylandırma yapar mısınız?
Gürol Oktuğ: Daha çok pişirme grubu diye tabir edilen ocak, fırın, davlumbaz ürünleri için elektronik devreler üretiyoruz. Ürünlerimizin tasarımları tamamen bize ait, fason üretim
yapmıyoruz. Fırın saatlerinden başlayıp, cam üstü dokunmatik fırın ve davlumbaz kumandalarına uzanan 300ün üzerinde faal ürünümüz var. Bir kısmı TUBİTAK destekli birçok proje Ar-Gemiz bünyesinde yürütülmekte. Firmamızda müşteri istekleri doğrultusunda özel ürün geliştirme faaliyetleri de yapıyoruz.
2009 başında yeni fabrika binamıza taşındık
SUBCONTURKEY: Fabrika alanı ,makina parkı ve çalışan sayısı hakkında bilgi verir misiniz?
Gürol Oktuğ: 2009 senesinde bir düşümüzü gerçekleştirdik ve tüm altyapısı ile kendi tasarlayıp yaptırdığımız yeni fabrika binamıza taşındık. Şu anda iklimlendirmesi, ESD zemin kaplamaları ve projelendirilmesi ile kusursuz denebilecek 4000 metrekare büyüklüğünde bir tesisimiz var. 2 tam otomatik SMT üretim bandı, 2 adet yarı otomatik TH dizgi bandı, 4 adet son montaj ve test bandı faal. 10 mühendis ve teknisyen ile beraber toplam 45 personelimiz mevcut.
SUBCONTURKEY: Kalite sistem belgesi olarak hangi belgeleriniz mevcut?
Gürol Oktuğ: ISO 9001-2008 kalite belgesine sahibiz ve uygulayıcısıyız. Ayrıca birçok ürünümüz, ilgili Avrupa normları doğrultusunda Kema Keur ve ENEC belgelerine sahiptir. Amerika pazarı için geliştirilen ürünlerimizde ise UL sertifikasyonu bulunmaktadır.
SUBCONTURKEY: Üretimizin iç pazar- ihracat oranı nedir? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Gürol Oktuğ: Ürünlerimizin %20 si doğrudan, %50 si ise dolaylı olarak ihraç edilmektedir. Başta İtalya ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine doğrudan ihracat yapıyoruz. Ürünlerimizin kullanıldığı beyaz eşyalar ise Avrupanın yanı sıra Kuzey Amerika, Avustralya, Afrika, Güney Amerika kıtalarına ihraç edilmekte.
SUBCONTURKEY: Müşterilerinizin sizi tercih etme nedenleri nelerdir?
Gürol Oktuğ: Biz müşterilerimizi iş ortaklarımız olarak görüyoruz, sanırım en büyük neden bu. İş ilişkimiz başladıktan sonra ortaklık yapısı da gelişiyor ve bu sebepledir ki şimdiye kadar hiç müşteri kaybetmedik. Ayrıca firmamızda çalışan insanların firmayı sahiplenmiş kişiler olmaları da müşterilerimizin gözünden kaçmayan olumlu bir puan oluyor. Özetle çok iyi bir ekip olduğumuzu söyleyebilirim.
SUBCONTURKEY: 2009 yılı için bir değerlendirme yaparsanız hedeflerinize ulaştınız mı? Yaşanan global kriz firmanızı nasıl etkiledi? Krize karşı ne gibi önlemler aldınız?
Gürol Oktuğ: Şaşırtıcı gelecek ama evet. %20 büyüme hedefimiz vardı ve bunu başardık, ancak öngördüğümüzden çok daha fazla çaba sarfederek.
Firmamız yaşamı boyunca birçok kriz döneminden geçti. Genellikle kriz dönemlerinde 2 temel sorunla boğuşmak zorunda kalırsınız, ilki finans kaynaklarının ikincisi ise talebin daralması. İlk sorun ile ilgili olarak, dış finans ile öz sermaye oranınızı her dönemde, özellikle güneşli günlerde korumayı başarabilirseniz , belki basamakları teker teker çıkıyorsunuz ama tökezlemiyorsunuz. Talebin daralmasını ise ürünlerinizi çeşitleyerek ve müşteri portföyünüzü geliştirerek aşmanız mümkün. Ürün tasarlayıp geliştiren bir firma için bu çok da zor değil.
SUBCONTURKEY: İş yaptığınız sektörlerde (özellikle beyaz eşya) hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz, bu sorunları nasıl aşıyorsunuz?
Gürol Oktuğ: Finansal boyutta bakacak olursak, satış ödeme vadelerinin, tedarik ve üretim aşamasında kullanabildiğimizden çok daha uzun olması en büyük sorunumuz. Bu da daha yüksek oranda harici finans desteği almanıza yol açıyor ve maliyetlerinize negatif etki yapıyor. Teknik açıdan baktığımızda, kendi tasarımlarını üreten bir firma olarak, sektörün yenilikleri zor kabullenen biraz tutucu bir yapıya sahip olduğu gözlemimi iletebilirim. Bu sorunları müşterilerimizle paylaşarak etkilerini en aza indirgemeye çalışıyoruz.