Erdoğan Abacıoğlu, Ercan Abacıoğlu ve Erkin Abacıoğlu yönetiminde faaliyet gösteren ve bir aile şirketi olan Ermak Vidanın üretimi aylık 20 milyon adet.
SUBCONTURKEY: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ercan Abacıoğlu: 45 yaşındayım. İktisat mezunuyum. Firmamız aile şirketidir. Babamız Erdoğan Abacıoğlunun bu mesleğe girişi 1955 yılındadır. Ermak Vida ise 1987 yılında kuruldu. İki kardeşiz. Ben ve kardeşim Erkin Abacıoğlu firmamız kurulduğundan beri işin içerisindeyiz.
SUBCONTURKEY: Ermak Vidanın ürün yelpazesinde neler var?
Ercan Abacıoğlu: 1987 yılında bu işe başladığımızda sac vidası, metrik vidası üretiyorduk. 1989 yılında piyasadaki somun ihtiyacından dolayı önce kendimize somun makinaları yaptık ve bu somun makinaları ile günde bir milyon adede kadar somun ürettik. 1998 yılına kadar bu şekilde çalıştık. Daha sonra Çinden kalitesiz ve tabiki ucuz mal ithalatı başlayınca somun üretimini durdurmak zorunda kaldık.
Bizim buradaki hammadde fiyatımızın altında Çinden mal geliyor ama gelen bu malın kalitesi çok düşük. Sonuçta müşteri kaç para diye soruyor. Bu kaç para muhabbeti olduğu sürece Türkiyeye Çinden mal gelir. Kaliteli ürün isteyenler zaten o malları kullanmıyorlar. Yaklaşık 10 senedir somun yapmıyoruz. Daha sonra mobilya sektörüne hizmet vermeye başladık. Ayda 5-6 milyon adet minifix üretip satıyorduk. O piyasada da sonra düşük kaliteli mallar çıkmaya başlayınca Ağustos 2008de o grubu da tamamen bıraktık. Bizim sektörümüzde ya toptancıya piyasaya çalışacaksınız yada fabrikalara özel imalat yapacaksınız. İkisini bir arada götürmek oldukça zor. Toptancıda adı üzerinde tüccar olduğu için kazandığı paraya bakıyor. Kaliteye önem vermiyor.
SUBCONTURKEY: Kalite firmanızda ne anlama gelir? Hangi sektörlere iş yapıyorsunuz?
Erkin Abacıoğlu: Kalite bizim için çok önemli. Bizim sürekli iş yaptığımız fabrikalar var. Kaliteye önem veren firmalarla çalışıyoruz. Bu fabrikaların getirdiği teknik resimlerle özel ürünler yapıyoruz. Otomotiv, elektrikli ev aletleri, beyaz eşya, mobilya yan sanayi ve pencere grubuna genelde ithal edilmeyen özel parçaları üretiyoruz. Üretimimiz aylık tek vardiya ile 20 milyon adettir. Kriz öncesi 24 saat çift vardiya tam kapasite çalışıyorduk.
Kalitesiz ithalat sektöre zarar veriyor
SUBCONTURKEY: Yeni yatırımlarınız var mı? Önümüzdeki süreçte imalat sanayinin gelişimi için neler yapılmalıdır?
Ercan Abacıoğlu: 2010 yılında bizleri nelerin beklediğini bilemiyoruz. Yeni bir kriz daha olursa diye biz de yatırımlarımızı adım adım yapıyoruz.
Bugün Çinden yapılan kalitesiz ithalat frenlensin Türkiyede bağlantı elemanları imalatı uçar gider. Çinden sanki burada üretiyormuş gibi kendi kutularına mal koyup getiren bile var. Kalitesiz ithalat sektöre zarar veriyor. İmalat sanayinin her alanda önünün açılması için öncelikle otomotiv, beyaz eşya, mobilya vb. sektörlerde uygulanan ÖTV indiriminin tekrar yürürlüğe konması ve sadece yerli üretilen araçlara, eşyalara yapılması gerekiyor. Türkiyede üretilen araçlardan ÖTV alınmamalı ki yerli sanayide üretim artsın istihdama ve ülke ekonomisine gerçek bir katkısı olsun. Yoksa ithal ürünlerde yapılan ucuzluk, ÖTV indirimi aksine ülkeden döviz çıkmasına neden olduğu gibi işsizliği daha da artırır. Bu krizden çıkışın yolu imalat sanayinin her alanda önünün açılması ile mümkün olacaktır. Doğalgaz ve elektriğin sanayi sektörüne daha pahalı satılmasından kaynaklanan yüksek enerji maliyetleri, tam tersine sanayi sektörüne indirimli şekilde yansıtılmalıdır. Yerli hammadde kullanımı devlet tarafından teşvik edilmeli, yerli hammadde ve ara mal kullanan sanayiciye devlet teşvik vermelidir.