SubconTurkey

HoÅŸgeldiniz
subconturkey.com

Favorilerime Ekle

yan sanayi

Bugün :   23 Mayıs 2012, ÇarÅŸamba

Kasim 2009 Sayısı

Yıl : 7 | Sayı : 67

     Anasayfa
     Hakkımızda
     Künye
     Abone Formu
     ArÅŸiv
     İletiÅŸim

http://www.ankiros.com


http://maktekfuari.com




Dergimizin sayfalarına
taranmış ÅŸekilde ulaÅŸmak için tıklayın  


 

Haberdar olmak için
üye olunuz

İsim
E-Posta

Sektör Seçiniz


 

 



























 

Teknoloji Geliştirme Merkezi (Teknopark) sayısı 37ye ulaştı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, araştırma geliştirme merkezlerine ve teknoloji geliştirme bölgelerine büyük teşvikler verdiklerini belirterek, Çok olumlu sonuçlar da duyuyoruz. Mesela kök hücre çalışmalarıyla tek bir saç telinden çok sayıda saç çıkarmayı başarmışlar ama şimdilik saçların her biri başka yöne bakıyor. Onu da çözerler dedi.

EKONOMİ Gazetecileri Derneğinin (EGD) konuğu olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şirketlere Araştırma Geliştirme Merkezleri (Ar-Ge), üniversiteler ve araştırma kurumlarına dönük de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulması için çok güçlü teşvikler uyguladıklarını söyledi. Bu teşvikler sayesinde yeni patent başvurularında, inovasyon ürünlerinde büyük artışlar olduğunu anlatan Ergün, Çok olumlu sonuçlar da duyuyoruz. Mesela Karadeniz Teknik Üniversitesindeki teknoparkta kök hücre çalışmalarıyla tek bir saç telinden çok sayıda saç çıkarmayı başarmışlar ama şimdilik saçların her biri başka yöne bakıyor. Onu da çözerler dedi. Ergün, Konyada faaliyet gösteren bir ayakkabı imalatçısının da soğuk havalarda giyilmek üzere topuğunda mini ısıtıcısı olan ayakkabı üretmeye başladığını ve rakiplerine karşı fark yarattığını vurguladı.

Proje sayısı 5539

Sanayicileri üniversitelerle buluşturmayı amaçlayan Teknoloji Geliştirme Merkezi (teknopark) sayısının 37ye ulaştığını belirten Nihat Ergün, Bu bölgelerdeki firma sayısı 1173e, çalışan sayısı 11 bin 195e tamamlanan proje sayısı 5 bin 539a, ihracat 540 milyon dolara, yatırım miktarı 450 milyon dolara, alınan patent sayısı da 250ye ulaştı. Bu bölgelere toplam 44 milyon 131 bin liralık hibe ödenek verildi dedi. Şirketlerin Ar-Ge merkezleri kurmaları için yürüttükleri teşviklerle de şu ana kadar 73 Ar-Ge Merkezi kurma başvurusu aldıklarını ifade eden Ergün, Hepsi bu kapsamda çalışan Ar-Ge elemanı niteliğinde 12 bin personel oluştu. 73 başvurunun 59u kabul edildi. 5inin başvurusu inceleniyor diye konuştu. Ergün, yapılan 73 Ar-Ge merkezi başvurusundan 8inin, Alcatel, Isuzu, Mercedes ve Fordun da aralarında bulunduğu yabancı kaynaklı firmalar tarafından yapıldığını, bunların 7sinin kabul edildiğini, Alcatelin yeni başvuru yaptığını ifade etti.

Krizin en kalıcı etkisi istihdam üzerinde

Nihat Ergün, krizin en kalıcı etkisinin istihdam üzerindeki etki olacağını belirterek, şunları dile getirdi: Üretim, ihracat kaybı telafi edilebilir ama krizin en kalıcı etkisi istihdam üzerindeki etki olacaktır. Zaten birikmiş işsizlik stoğumuz vardı yüzde 10lar civarında. Bu stoğun üzerine 2-3 puan daha eklenmiş oldu. 3 puanlık eklentinin bir stok gibi bir müddet duracağını ve hızlı büyüme ile bu stoğun eritilebileceğini, ekonomik krizin en kalıcı etkisinin istihdam üzerindeki etkisi olacağını burada görüyoruz.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ABde yüksek teknoloji ürünlerinin üretimden aldığı payın  yüzde 20nin üzerinde olduÄŸuna dikkati çekerek, Türkiyenin de yüksek teknolojilerde yüzde 20leri aÅŸması lazım. Politikamızı da buna göre belirlememiz gerekiyor. Yüzde 20lik hedefi 2023 hedefi olarak görüyoruz dedi. Gençlere teknogiriÅŸim hibe programı bulunduÄŸunu da hatırlatan Bakan Ergün, TeknogiriÅŸim sermayesi 100 bin lira olarak veriyoruz. Böyle 10 milyon lira kaynağımız var. Bize ya batırırlarsa diyorlar. Batırırsa batırsın, bunların içinden bir tane Bill Gates çıksa hepsine deÄŸer diye konuÅŸtu. Mesleki eÄŸitimin güçlendirilmesi gerektiÄŸinin de altını çizen Ergün, EÄŸitim sistemimizde yüzde 30 genel lise eÄŸitimi, yüzde 70 meslek lisesi eÄŸitimi olmalı. Bu, tersine döndü. Yüzde 70 genel lise, yüzde 30 meslek lisesi eÄŸitimine döndü.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TRT ile otomotiv sanayicileri arasında bazı belirsizliklere neden olan radyo-teyp vergisi (bandrol) konusunda şunları söyledi: TRT kamu yayıncılığı yapıyorsa, finansmanı da gerekiyor. Sanayi elektriğinden yüzde 4 TRT payını yüzde 2ye indirdik, daha da inebilir. Bandrol konusuna gelince, otomobilin fiyatı üzerinden bandrol ücreti uygulaması ve çıkış tarihinden, yayınlanma tarihinden 3 ay öncesinden uygulamaya başlamak tartışılıyor. 3 ay önce bir radyo teyp almış ya da başka bir şey almış kişiyi nasıl vergilendireceksiniz? Yayınlandıktan sonraki işlemler için uygulanmalıdır. TRT ile müzakere ettik. Uygulamasında sorunlar olabileceğini onlar da kabul ettiler. Otomobil üzerindeki radyo teyp fiyatı neyse onun üzerinde bir verilendirmeye, bandrole gitmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, küresel ekonomik kriz sürecinde bazı sektörlere uyguladıkları vergi indirimleri ve teşviklerin de tulumbaya su koymak gibi olduğunu belirterek şunları söyledi: 6 ay boyunca tulumbaya su konuldu, faydası da görüldü. Bundan sonra desteklenen bu sektörlerin, yeni politikalarla ekonomik krizden çıkış sürecini görerek, Türkiyedeki pazarı, pazarın doymamışlığı, ihracat pazarlarındaki açılmayı görerek, finans kuruluşlarıyla birlikte yeni finans politikalarıyla yollarına devam etmeleri daha doğru olur. Çünkü destekleme süresince önemli mesafeler alındığını gördük. Fakat bazen biz şunu görüyoruz; vergi indirimleri tüketiciye fiyatlardaki indirimler olarak yansımıyor. Hemen kısa zaman sonra bu vergi indirimleri kâr marjını artıracak bir unsur olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, aşırı destek uyuşturucu etkisi yapıyor. Siz iyileşmiş bir adama hâlâ antibiyotik, ilaç vermeye devam ederseniz o adama iyilik yapmamış olursunuz. Kendisini tedavi edebilecek potansiyeli harekete geçirmesini önlemiş olursunuz. Tabii ilacı zamanından önce de keserseniz, o zaman iyileşme gerçekleşmez. Ekonomik Koordinasyon Kurulunda, vergi indirimi desteklerinin yeterli olduğu kanısına vardık.

 

  İlgili Haberler

 

Yetkili Servisler, Castrol Edge Professıonal İle Kazanıyor
MAZAK, TEKNOLOJİ TANITIM GÜNLERİNE SANAYİCİLERİ DAVET EDİYOR
TAYSAD sektörü birleştirdi
Valeo, Akıllı Telefonunuzda Bulunan Tüm Hizmet ve Uygulamalara Artık Aracınızın Orta Konsolundan da Ulaşabilmenizi Sağlıyor
İŞİM Kümesinin VERİMLİ Buluşması

  İlgili Yazılar

 

Bilimsel araştırmadan teknolojiye - VII
 

http://www.commercial-vehicles-turkey.com/?referer=Subcon

http://www.cnrsubconist.com/content/tr_index.asp








































SEKTÖREL
Tanıtım Grubu
Rek. ve Tic. Ltd. Åžti.

  BahçeÅŸehir 2.Kısım Mah.(BoÄŸazköy)
  4.Cadde,Mavi Kardelen Sitesi, A-Blok No:1/2 Daire:2
  BAHÇEÅžEHİR-BAÅžAKÅžEHİR-İSTANBUL
  Tel:0212 607 28 22- 5 Hat
 
E-posta : subcon@sektorel.com

SUBCONTURKEY Yan Sanayi Ürünleri Gazetesi
www.sektorel.com | www.subconturkey.com | subcon@subconturkey.com
yan sanayi