SubconTurkey

Hoşgeldiniz
subconturkey.com

Favorilerime Ekle

yan sanayi

Bugün :   24 Mayıs 2012, Perşembe

Subat 2009 Sayısı

Yıl : 6 | Sayı : 58

     Anasayfa
     Hakkımızda
     Künye
     Abone Formu
     Arşiv
     İletişim

http://www.ankiros.com


http://maktekfuari.com




Dergimizin sayfalarına
taranmış şekilde ulaşmak için tıklayın  


 

Haberdar olmak için
üye olunuz

İsim
E-Posta

Sektör Seçiniz


 

 



























 

Barbaros Demirci
barbarosdemirci@ttnet.net.tr


Türkiye Plastik Ambalaj Sektörü 2010 Yılı Değerlendirmesi ve 2011 Yılı Beklentileri


Firma Sayısı:

Plastik ambalaj sektöründe 1152 firma mevcut olup, firmaların %86sı 10 şehirde faaliyet göstermektedir.

Firmaların %17si (201 firma) plastik gıda ambalaj mamulleri üretmektedir. Plastik ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmaların %41i 10 kişinin altında çalışanı olan küçük firmalardan oluşmaktadır. Firmaların %96sı ise 200 kişinin altında çalışanı olan küçük ve orta ölçekli tesislerdir.

Üretim Kapasitesi:

Plastik ambalaj sektöründe çok sayıda firma çok değişik mamuller üretmekte ve firmaların mamuller bazına üretim kapasiteleri belirli bir birim üzerinden tarif edilememektedir. TOBB veri tabanına göre kayıtlı 1854 firmanın toplam üretim kapasitesi: (1.188.2008 ton + 2.626.400.207 m2 + 421.630.400 metre + 4.497.991 adet) olarak tarif edilmektedir.

Üretim:

ASD – Ambalaj Sanayicileri Derneği kayıtlarına gore; plastik ambalaj sektörü, toplam ambalaj sanayi içinde %33 paya sahiptir. Diğer taraftan 2010 yılında, plastik ambalaj sektörünün toplam plastik tüketimi içindeki payının daha önceki yıllarda olduğu gibi %40 civarında gerçekleşerek üretimin 2,5 milyon ton civarında gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

İthalat:

Plastik ambalaj mamulleri ithalatının miktar bazında 2007 yılından itibaren azalma eğiliminde olduğu görülmektedir. Nitekim, 2006 yılında 449 bin ton olan plastik ambalaj mamul ithalatı 2007 yılından itibaren gerileyerek 2009 yılında 219.000 tona düşmüştür. 2010 yılında ise 2009 yılına oranla %31 artmış ancak 2006 yılının %36 gerisinde kalmıştır.

Plastik ambalaj mamulleri ithalatının değer bazında 2008 yılına kadar sürekli arttığı ancak 2009 yılında %20 geriledikten sonra 2010 yılında tekrar %33 yükseldiği görülmektedir.

Plastik ambalaj mamulleri 80in üzerinde ülkeden ithal edilmektedir. En çok ithalat yapılan ilk 10 ülkenin toplam ithalattan aldığı pay 2009 yılında %74, 2010 yılında ise %77 olarak gerçekleşmiştir. Almanya, Çin, İtalya, G. Kore ve İngiltere plastik ambalaj mamulleri ithal ettiğimiz ilk 5 ülke konumunu korumaktadır.

İhracat:

ASD – Ambalaj Sanayicileri Derneği kayıtlarına gore; Plastik ambalaj ihracatı, tüm ambalaj sektörünün toplam ihracatı içinde %67 paya sahiptir.

Plastik ambalaj mamulleri ihracatının miktar bazında 2006 yılından sonra gerilediği ancak 2010 yılında tekrar %25 oranında arttığı görülmektedir.

2010 yılında 473,9 bin ton plastik ambalaj mamulü ihraç edilmiş ve ihracat 2009 yılına kıyasla %25 artmıştır. 2010 yılında 2009 yılına kıyasla, plastik ambalaj mamullerinde ihracatın miktar bazında  %17 ila %35 oranlarında arttığı görülmektedir.

Plastik ambalaj mamulleri ihracatının değer bazında da 2008 yılına kadar arttığı ve 2009 yılında geriledikten sonra 2010 yılında %26 oranında yükseldiği görülmektedir. 2010 yılında tüm plastik ambalaj mamullerinde ihracat değer bazında %16 ila 30 arasında artmıştır.

Türkiye 150nin üzerinde ülkeye plastik mamul ihraç etmekte olup, ihracatta en büyük 10 pazar, toplam ihracatımızdan 2009 yılında %49, 2010 yılında ise %50 pay almıştır. Almanya, İngiltere, Irak, Fransa ve İran plastic ambalaj mamulleri ihraç ettiğimiz ilk 5 büyük pazar özelliğini korumaktadır.

Plastik Mamullerde Dış Ticaret Dengesi:

Türkiye, plastik ambalaj mamulleri dış ticaretinde miktar ve değer bazında dış ticaret fazlası veren bir ülkedir. 2010 yılında plastik ambalaj mamulleri dış ticaretinde 185,8 bin ton ve 185,4 milyon ABD doları fazla verilmiş ve dış ticaret fazlası 2009 yılına kıyasla, miktar bazında %17 artarken, ithal fiyatlarının ihraç fiyatlarından fazla gerçekleşmesi nedeniyle değer bazında da %4 azalmıştır.

Plastik Ambalaj Mamullerinde Dış Ticaret Fiyatları:

2010 yılında plastik ambalaj mamullerinde ortalama ithal birim fiyatı 4,16 $ / KG, ortalama ihraç birim fiyatı ise 2,92 $ / KG olarak gerçekleşmiş olup, 2009 yılına kıyasla, ithal fiyatları %1,0 ihracat fiyatları da %0,7 artmıştır.

Türkiyenin plastik ambalaj mamulleri birim ithalat fiyatı ortalama olarak birim ihraç fiyatının %42 üzerindedir. Başka bir değişle Türkiye, yüksek fiyatlı plastik ambalaj mamullerini ithal ederken, daha düşük fiyatlı plastik ambalaj mamullerini ihraç etmektedir.

Arz ve Talep Dengesi:

Plastik ambalaj mamullerinde 2010 yılında 2009 yılına kıyasla;

-Üretim miktar bazında %17, değer bazında %18,8 artmış,
-İthalat miktar bazında %31,3, değer bazında %32,7 artmış,
ı İhracat miktar bazında %25,3 değer bazında %26,2 artmış,
-Yurtiçi tüketim miktar bazında %17,8, değer bazında %19,4 artmış,
-Dış ticaret fazlası miktar bazında %16,9 artarken, değer bazında %4,1 azalmıştır.

Plastik Ambalaj Mamullerinde Genel Arz ve Talep Dengesi

2010 yılında;

Üretimin miktar bazında %19u ihraç edilmiş,
Yurtiçi tüketimin miktar bazında %13ü ithalatla karşılanmış,İhracatın ithalatı karşılama oranı miktar bazında %164, değer bazında %115 olarak gerçekleşmiştir.

2011 Yılı Beklentileri:

2011 yılında Türkiye ekonomisindeki iyileşmelerin büyük ölçüde küresel ekonomilerde görülecek pozitif veya negatif gelişmelere bağlı olacağı bilinmektedir. Son açıklanan veriler, dünya ekonomisinde nispi bir toparlanmanın başladığını göstermekle birlikte Türkiye ihracatının büyük bölümünün yapıldığı AB bölgesinde olumsuz gelişmeler sürmektedir.

AB ülkelerinde yaşanmakta olan krizin derinliği ve yaygınlığı dikkate alındığında 2011 yılında plastik ambalaj sektöründe, özellikle ihracat yönünden bazı risklerin olabileceği anlaşılmaktadır.

Hükümet tarafından programlanan orta vadeli makro ekonomik hedeflerin tutturulabilmesi halinde, plastik ambalaj mamul üretiminin, 2011 yılında %12 büyüyeceği tahmin edilmektedir.

Yurtiçi tüketimin %15inin ithalatla karşılanacağı ve üretimin %20sinin ihraç edileceği varsayımı ile 2010 – 2012 yıllarında sektörde arz ve talep dengesinin aşağıdaki tabloda görüldüğü biçimde gerçekleşeceği öngörülmektedir.

Bu tahminlere göre, plastik ambalaj sektöründe 2011 yılında üretimin %10 artarak 2,7 milyon ton, ithalatın %7 artışla 300 bin ton, ihracatın %10 artışla 521 bin ton ve yurtiçi tüketimin de %12 artışla 2,5 milyon tona çıkması beklenmektedir.

 

  İlgili Haberler

 

Vakum Sert Lehimleme ve Plastik Enjeksiyon Kalıplarında Uygulamalar
Beyaz eşya ana ve yan sanayi de FIRSATLAR
Beyaz eşya ana ve yan sanayi de FIRSATLAR
Beyaz eşya ana ve yan sanayi de FIRSATLAR
Beyaz eşya ana ve yan sanayi de FIRSATLAR

  İlgili Yazılar

 

Yöneticilerin Duyguları
Yüzyılın En Büyük Ekonomi Savaşı: Çin ve Amerika
Şirketler Ritim Tutuyor
2011 Yılında Takım Tezgahı Sektörü
Enerji ve Sürdürülebilirlik
 

http://www.commercial-vehicles-turkey.com/?referer=Subcon

http://www.cnrsubconist.com/content/tr_index.asp








































SEKTÖREL
Tanıtım Grubu
Rek. ve Tic. Ltd. Şti.

  Bahçeşehir 2.Kısım Mah.(Boğazköy)
  4.Cadde,Mavi Kardelen Sitesi, A-Blok No:1/2 Daire:2
  BAHÇEŞEHİR-BAŞAKŞEHİR-İSTANBUL
  Tel:0212 607 28 22- 5 Hat
 
E-posta : subcon@sektorel.com

SUBCONTURKEY Yan Sanayi Ürünleri Gazetesi
www.sektorel.com | www.subconturkey.com | subcon@subconturkey.com
yan sanayi