SubconTurkey

HoÅŸgeldiniz
subconturkey.com

Favorilerime Ekle

yan sanayi

Bugün :   8 Åžubat 2012, ÇarÅŸamba

Temmuz 2009 Sayısı

Yıl : 6 | Sayı : 63

     Anasayfa
     Hakkımızda
     Künye
     Abone Formu
     ArÅŸiv
     İletiÅŸim

http://www.turkeyautosummit.com




Dergimizin sayfalarına
taranmış ÅŸekilde ulaÅŸmak için tıklayın  


 

Haberdar olmak için
üye olunuz

İsim
E-Posta

Sektör Seçiniz


 

 





























 

Berrak Çekin
berrak@hidrotam.com.tr


Pembe Çantalı Kızın İhracat Hikayesi


Küçükken, yaşadıklarımızı asla unutmayız, bazı zamanlarda da zihnimizde canlanırlar. Anımsadığım, sekiz yaşındayken annem ve babam tarafından, istemeyerek götürüldüğüm fuarlarda kalem, defter veya makinalardan çıkan küçük oyuncaklar topladığımdı.

Fuarlara beraber gitmek için beni ikna etmeleri çok zor olmuyordu; çünkü bir sürü kalem ve defterlerim oluyor ve eve geldiğimizde de katalogların arasından bana göre oyuncaklar var mı diye bakınıyordum. Şimdi ise, küçükken çok sıkıcı olarak gördüğüm katalogların içinden çıkan bilgilerle ilgileniyorum.
 
Hidrotam Makina da işe başladığımda hem ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi kurma yapılandırmalarını sürdürürken, hem de şirketimizi daha ileriye götürmek için neler yapmalıyız diye düşünüyordum. Yapmak istediklerimi dile getirdiğimde ailem ile aramızda hep çekişmeler yaşanıyordu çünkü hayata geçirmek istediklerim para harcamaya dayalıydı.

Fikirlerden biri yurtdışı fuara katılma konusuydu. Fakat, yurtdışı fuara katılmak için hem bir bütçe hem de bir organizasyon gerekliydi. Åžirketin en önemli bölümün başında Finans Müdürü: annem olduÄŸu için babamı da yanıma alarak annemi ikna etmeye çalıştık. Bu çok zor oldu. Annem bu konuya hiç destek vermedi. KOBİ lerin büyümesine destek veren KOSGEB e baÅŸvuru yaptık. Yurtdışı fuarına katılacağımızdan dolayı KOSGEB in desteÄŸi ile bütçemizin bir kısmı karşılandı. Hatta KOSGEB den destek almak annemden yardım almaktan daha kolay oldu. Tabii ki, ailemin kendi elleri ile kurdukları ÅŸirketin KOSGEB tarafından baÅŸarılı bir ÅŸirket olarak bilinmesi kolay destek almamıza sebep oldu. 

Organizasyonda yapılması gerekenler konusunda da annemi ikna etmek gerekiyordu, çünkü şirketimizin bu iş için ayıracağı bütçeyi har vurup harman savuracağımı düşünüyordu.

Fuarda stant hostesleri, iki katlı stantlar veya kocaman makinalardan oyuncaklar sergileyebileceğim ile ilgili düşünceleri vardı. Kısacası, annem tarafından bir lüks gibi görünen bütün gerekli aksesuarlar, annem ile benim aramda hep bir çekişme yaratıyordu. Nihayet, ikna edip, Almanya da düzenlenen Sac İşleme fuarına katıldık. Fuara katılma fikri hoş gözükse bile, tabii ki bazı isteklerim yerine gelmedi.

Örneğin, standda olması gereken halı annemin evinden getirdiği kilimler oldu ve ürünlerimiz ile ilgili kataloglar dantel örtüler üstünde durdu. Kısacası, ne iki katlı stant, ne hostes ne de kocaman makinalarımız fuar standımızda yer almadı. Ben hem stant hostesliği, hem misafirlere içecek servisi hem de ziyaretçilerimize ürünlerimizin tanıtımını yaptım.

Bunların yanında; yurtdışı fuara katılmamızdan dolayı yeniden katalog hazırlama ve web sitemizi düzenleme işine karar verdim. Fakat, bu geçişler maalesef yine çok kolay olmadı çünkü eskiden inşa edilmiş bir yapıyı yeniden yapılandırmak veya değişime uğratmak çok zordu.

Web sitemizde ve kataloğumuzda olan bir sürü yazı ve resimler, bana göre çok canlı değildi. Bu yüzden, gerçekleştirilmesi gereken kurumsal kimlik, logo ve marka yaratma ile ilgili çalışmaları geliştirmeye başladım.

Fuar esnasında ailemin fark ettiği gerçek bunun her şeye rağmen çok başarılı bir organizasyon olmasıydı. Benim için gerçekten çok önemliydi çünkü bu sayede güvenlerini kazanmıştım. Pembe çantalı kız olmama rağmen, güzel işler başarmıştım.
 
Yurtdışı fuar dönüşü beni çok heyecanlı bir olay bekliyordu. Ziyaretçilerimizden biri bizden makina talebinde bulundu ve bu benim için çok güzel bir fırsattı, çünkü bu iş hem ben ve ailem hem de şirketimiz açısından ilk ihracat deneyimimiz olacaktı. İhracat deneyimim olmadığı için İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen ihracat seminerine katıldım.

Beni yine zorlu bir mücadele bekliyordu. Deneyimli kişiler tarafından kolay gibi görünen bu işler, kendimi ispat etmek yolu olarak bana çok zor geliyordu. Zaman zaman sorunlar yaşasam bile, ihracatımızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Böylesi, bizim için çok büyük bir gurur oldu.

Annem ile babam memnun oldukları düzende değişime ayak uydurmakta çok zorlandılar çünkü her zaman ki gibi kafalarında: Kızımız, bizim bir yere getirdiğimiz şirketimizi baştan aşağı değiştirmek ister ise?

Aslında değiştirmek istediğim sistemdi. Benden sonra da şirketin sürdürebilirliği ile ilgili gereken iş planlarını oluşturmak ve şirketimizin geleceği ile ilgili yapıyı kurmaktı.

Genellikle, şirketi ikinci kuşağı aktarma gerekliliği ailem tarafından dile getiriliyordu. Fakat, iş aksiyona geçtiğinde hep sorunlar yaşanıyordu.

Tabii ki adımlarım çok hızlı olmadı çünkü her bir değişim farklı çekişmeleri doğurdu. Ailem değişim düşüncesine karşı çıkıyor ve alışık oldukları düzeni gönüllerinden geçiriyorlardı. Ama gönlümüzden değişik şeyler geçtiğinde, o zaman değişime uğruyoruz. İşte o zaman, farklı düşünmek başlıyor ve rakiplerimizden kendimizi farklılaştırıyoruz. Bu durum bizi başarıya götürüyor. Bunu anlamak için zamanların geçmesini beklemek gerekmiyor.

Birinci kuÅŸak, yöneten, yönlendiren, rehberlik eden ve motive edendir. İkinci kuÅŸak ise yenilikler getirir. Kısacası, ÅŸirketimizi nasıl ileriye götüreceÄŸimizi düşünürüz. 

KiÅŸilerin deÄŸiÅŸime ayak uyduran ve yeni fikirlere fırsat veren bir yapıda çalışması, ÅŸirketimiz için çok önemlidir. Bu yüzden, isteÄŸim, baÅŸarılı bir örgütlenme ile çalışanların daha iyi düşünmesini saÄŸlamak ve yaratıcılığın, üretkenliÄŸin olduÄŸu bir iÅŸ yeri ortamı kurmaktır. 

Yeni yollar ile devam edeceğim…

 

  İlgili Haberler

 

HOME APPLIANCES SUPPLIERS MAGAZINE-in Üçüncü sayısı hazırlanıyor
HOME APPLIANCES-SUPPLIERS MAGAZINE nin ikinci sayısı çıktı ve yurtdışına gönderildi.

  İlgili Yazılar

 

Zaman Tekrar Kazanılmayan Bir Servettir
Hatırımızda Kalan ve Unutulmayan Renkler, Sesler, Duygular
Radikal Değişimler Yaratan Zeki ve Çevik Şirketler
Bilgi, Beceri, Tecrübe ve Bilgelik
Sınırlar, Yetkiler ve Güçler Arasında Yönetme
 

http://www.hannovermesse.de/en/promo?xvn4x

http://maktekfuari.com








































SEKTÖREL
Tanıtım Grubu
Rek. ve Tic. Ltd. Åžti.

  BahçeÅŸehir 2.Kısım Mah.(BoÄŸazköy)
  4.Cadde,Mavi Kardelen Sitesi, A-Blok No:1/2 Daire:2
  BAHÇEÅžEHİR-BAÅžAKÅžEHİR-İSTANBUL
  Tel:0212 607 28 22- 5 Hat
 
E-posta : subcon@sektorel.com

SUBCONTURKEY Yan Sanayi Ürünleri Gazetesi
www.sektorel.com | www.subconturkey.com | subcon@subconturkey.com
yan sanayi