Teknik Alüminyum Genel Müdürü İsmail Başer, Çorluda kurulan yeni fabrikalarının Avrupanın en modern tesisi olduğunu belirterek firmalarının dünden bugüne 50 yılını şöyle özetledi.
Dünden bugüne 50 yıl
Teknik Alüminyum, Türkiyenin ilk alüminyum levha üreticisi olarak 1960 yılında istanbul Topkapıda 150m2lik alanda üretimine başladı. Bu dönemde üretilen levhalara olan talep, tencere tava gibi mutfak eşyalarıyla sınırlıydı. Zaman içinde oluşan yeni alüminyum levha kullanım alanlarına paralel olarak firmamızda sürekli yeni yatırımlar hayata geçirdik. 1978 yılında Avcılar Fabrika sına taşındık. 1991 yılında sürekli döküm teknolojisine geçtik, 1994 yılında ise 4 merdaneli hadde ile rulo üretimi ne başladık. 2000 yılında üretimin %10u ile ihracata başladık, 2007 yılında ise bu oranı %60 seviyelerine kadar çıkarttık.
Kontinü döküm tekniğini kullanarak yapılan alüminyum haddeciliği, Türkiyede 1970 yılından itibaren sürekli gelişmiş, bu durum ülkemiz alüminyum levha sanayisini olumlu etkilemiş ve sektörde yeni projelerin uygulanması insiyatifini cesaretlendirmiştir. Üretim teknolojisi altyapısı ve potansiyel hammadde rezervleri dikkate alındığında bugünkünden çok fazlasını kazançlı bir şekilde işleyebilecek olan Türkiyenin, kapasite artırımını ve ürün çeşitliliğini sağlayacak yeni tesisleri projelendirmesi ve böylece elindeki üretim teknolojisi avantajını ekonomik güç haline dönüştürmesi mümkün olabilecektir.
Avrupanın En Modern Tesisi
Ülkemizin bu özel durumundan yola çıkarak, 100.000 ton/yıl kapasiteli, geliştirilmiş en son haliyle kontinü döküm tekniğine dayalı modern bir tesis için 2007 yılında Çorlu bölgesinde, istanbul karayolu üzerinde 140.000 m2 arazi satın aldık. Fabrika binasının yapı türü olarak, depreme ve ağır yüklere dayanıklı, demonte edilebilir ve genişleyebilen karakterde modüler çelik yapı seçtik.
Ve 2009 yılı sonu itibarı fabrikamızı faaliyete geçirdik.
Çorluda kurulan yeni fabrikamız Avrupanın en modern tesisidir. Bugün Avrupanın en modern makineleri, en modern üniteleri bizim tesisimizdedir.
Bu tesisimizde kalınlık olarak 0,18mmden 3,00mme kadar, genişlikte ise 12,5mmden 2,200mme kadar malzeme üretiyoruz. Daha önce sürekli döküm teknolojisi ile üretilmemiş farklı alaşımları Çorlu da üreteceğiz.
Yeni tesisimiz ile birlikte ürün yelpazemiz; karayolu, denizyolu ve demiryolu taşımacılığına, beyaz eşya ve kahverengi eşya imalatına, gıda ambalajcılığına, inşaat ve mimariye, matbaacılık ve fotoğrafçılık sektörlerine hizmet edecek şekilde genişledi.
Hedef Otomotiv Sektörü
Özellikle otomotiv sektöründe ciddi yatırım yapmak ve o sektörde mutlaka olmak istiyoruz. Avcılar tesisimizde otomotiv üretimine, basit olan parçaları veriyoruz. işbirliği içinde olduğumuz yurtdışındaki bazı firmalarla, bugüne kadar sürekli döküm yöntemi ile üretilmeyen nihai ürünlerin üretiminde başarılı olduk. Uzun vadede bu konuyla ilgili olarak yanımıza saygın bir otomotiv devini partner alarak, otomobil gövdesinde kullanılan alüminyumları geliştirmek düşüncemiz var.
Çorlu fabrikamızda, sürekli döküm yöntemi ile yapılamamış alaşımlı otomobil gövdesini üretmek istiyoruz. Bu konu ile ilgili olarak Çorluda çok ciddi Ar-Ge alt yapısı kurduk.
Daha önce Avcılar tesisimizde başlattığımız bir benzeri proje var. Projenin gizliliği sebebiyle ismini şuan veremeyeceğim bir sektör için kullanılacak bir ürünü üretir hale geldik. Bunu sürekli döküm teknolojisi ile yapan dünyadaki ilk tesis olduk. Bunun yanında otomotive de kattığımız zaman, gelecekte önemli bir yol kat edeceğimizi düşünüyorum.
2008 senesinde üretimimizin yüzde 60ını ihraç ediyorduk. Krizde bu rakam yüzde 50 seviyesine geriledi. Ancak, yeni yatırımımızın devreye girmesiyle, üretimimizin yüzde 65ini ihraç edeceğimizi düşünüyoruz. ileride iç piyasanın da büyüyeceğine inanıyoruz. Türkiye levha ve folyo üretiminde teknolojik olarak ön sıralarda yer almasına rağmen, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında, üretim ve tüketim hacmi yönünden çok gerilerdedir. Ülkemizde kişi başına düşen alüminyum tüketim miktarı Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında %70 geridedir. Bu da gelişmekte olan ülkeler arasında olan Türkiyenin gelecekteki potansiyelini açıkça ortaya koymaktadır. Son yıllarda, farklı sektörde hızla artan alüminyum kullanımı ülkemizde de yeni yatırımların devreye girmesi ile yeni pazarların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu durum önümüzdeki dönemde yurtiçi pazarının genişleyeceğinin net bir göstergesidir.
Sektörümüzün Sıkıntıları
Biz sıkıntıları dile getirmekten pek hoşlanmıyoruz. Sıkıntı her zaman her sektörde var. Sektörümüzün en önemli sıkıntısı ise hammaddede dışa bağımlılığımızdır. Enerji giderlerinin ülkemizde yüksek olması alüminyumun primer olarak Türkiyede üretilmesinin önünde ciddi bir engeldir. Bu gerçek ülkemizi hammadde konusunda dışa bağımlı kılıyor. Ülkemiz alüminyum pazarında güçlendikçe sektörümüzü tehdit eden bu durumun etkileri daha fazla hissedilecektir. Sektörümüz için en talihsiz uygulamalardan biri de KDV tevkifatı uygulamasıdır. işletmelere ciddi külfet getiren bu uygulamaya geçilmeden sanayicinin fikirleri alınsaydı şuan bu sıkıntılar yaşanmıyor olabilirdi.
Sonuç olarak kuruluşumuzun 50. yılını yaşadığımız 2010 yılının ülkemiz ve sektörümüz için hayırlı bir yıl olmasını diliyorum.