Besim Oktayer
BEYSAD - Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Bu günlerde herkes yenilik, yeniliklerin takibi, yaratıcılık ve endüstriyel haklar üzerinde konuşmakta. Artık yenilikleri takip etmek hepimizin ana görevi oldu. Çağımızda yenilikleri takip etmeye yetişemiyoruz.
Yenilik için gelişime giden yoldur diyebiliriz. Maalesef, yerinde duran bir şeyin ilerlediği, yaşadığı, hatta daha da kötüsü ihtiyarladığı bile söylenemez. Yenilik yoksa kabaca yerimizde sayıyoruz, zamana karşı direniyoruz diyebiliriz. Yenilikleri takip etmezseniz rakiplerinizin sizi geride bırakması kaçınılmaz oluyor. Herkesin ayakta durabilmesi için rakiplerinin bir nebze önüne geçmesi şart.
Tarih sayfalarına baktığımızda da yenilenmelerini sürdüremeyen koca imparatorlukların bile silinip gittiğini görüyoruz. İstanbul un fethinde bile kilit olay, Fatih Sultan Mehmet’in Bizansın kapılarına yeni bir teknoloji ile, süper toplarla dayanmasıdır. Doğu Roma İmparatorluğu’nu deviren Osmanlı’nın rakibine karşı ortaya çıkarttığı yeniliklerdir. Büyük Cengiz Han İmparatorluğu, Moğolların geliştirdiği devrine göre çok ileri yay lar sayasinde oluştu. 2. Dünya savaşındaki atom bombasının rolü hala hafızalarımızda.
Yenilik denilince de, büyük icatları düşünmemek lazım. Küçük farklılıklar bile bizim için büyük imkânlar yaratabiliyor. Bu gün rekabetin reçetesi belli; bir kere doğru kalitede mal üreteceksiniz, ama bu da yetmiyor, birde rakibinizden farklı olacaksınız.
Rakibinizden farklı olmak için önünüzde çok kolay bir yol var; hemen fiyatınızı düşürün. Her kez eşitler arasında ucuz olanı almak ister.
Yok, bu sarmalın içine girmek istemiyorum diyorsanız. O zaman müşterinize rakiplerinizin sunamadığı bir farklılık vermemiz gerekiyor. O da olmuyorsa, üretim metotlarındaki yenilikleri takip ederek en ucuz, en rekabetçi üretimi yapmayı becermeniz şart.
Ben 20 yılından fazla yan sanayinin içindeyim. Nedense hep fiyatlarımın çok düşük olduğunu düşünürüm. Ve zaman geçtikçe görüyorum ki, üründeki katma değer payım hep düşüyor, ama ben yine de kazanmayı beceriyorum. Sırrı nedir diye sorarsanız, imalat metotlarında sürekli iyileştirme ve yenilikleri takip etmek diyebilirim.
Yenilikçi imalat metotlarını takip ederek imalat süreçlerimizi kısaltmalı, üretim maliyetlerimizi rakiplerimizin altında tutmaya çalışmalıyız. Ve bu çalışmanın da sonu yok. Aynı ürünü 10 yıl önce nasıl ürettiğimizi bir geri dönüp hatırlamaya çalışırsak, şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz.
Yenilikçi uygulamalara kapımızı açık tutmalı, yenilikleri takip etmeli, bu yenilikleri en kısa zamanda bedelini ödeyerek bünyemize katmalıyız. Fakat sadece yenilikleri transfer etmekle kalmamalı, Ar-Ge çalışmalarına, ürün geliştirme çalışmalarına önem vermeliyiz.
Beyaz Eşya Sanayisinde yenilikler sıklıkla olmuyor. Bir Otomotiv sanayisi gibi değil. Her yıl, her ay bir başka tasarımda buzdolabı üretilmiyor. Bu durağanlık bizim işimizi zorlaştırıyor fakat biz yine de farklılık, yenilik yaratma çabasından kaçamayız.
Düşük karlılıktan kurtulmanın tek yolu, farklılık yaratmak ve rekabetçi olmaktan geçiyor.
Bu gün Türkiye de yenilik ve yaratıcılık çalışmalarının önemi kavranmıştır. Bu konuda çok faydalı teşvikler var. Şirketinizde bir yenilik çalışması yapıyorsanız bu çalışma ile ilgili giderlerinizin büyük bir kısmını teşviklerden faydalanarak geri alabiliyorsunuz.
Yenilikçi olmanın bir diğer ayağı da, şirket çalışanlarını bu doğrultuda motive etmek ve şirket yapılanmasını bu şekilde oluşturmalıdır. Şu anda sırf bu teşviklerden faydalanmak maksadı ile yatırım yapan Yabancı Sanayi
Yenilikçi önerilerde bulunmayan, yenlikçilikleri takip etmeyen bir kadro ile firmanızı geliştirmeniz mümkün değildir. Unutmayın, yenilenmek bir Dünya görüşüdür. Şirket bünyesindeki ezberci yapının bozulması, sorgulayan bir çalışan kadrosu ile mümkündür.
Acımasız fiyat rekabetinin tüm dengeleri bozduğu, müşteri ve tedarikçinin sınırlı sayıda olduğu bir sanayi kolunda, sürekli düşen fiyat sarmalından kurtulabilmek için, Yan Sanayiler mutlaka yenilikleri takip etmeli, en son teknolojiyi kullanarak en ucuza üretmeli ve kendileri de yenilikler yaratarak rakiplerinden farklı olmalıdırlar.